SZAKMAI CIKKEK, ÉRDEKESSÉGEK

Korábbi cikkek

Kézszárítás papírtörlővel vagy meleg levegővel ...

Kutatás a mikroszálas mopokkal kapcsolatosan ...

 


Aktuális

Kutatás a mikroszálas mopokkal kapcsolatosan...

VSR* nevű holland társaság olyan takarítási technológiáról végez kutatást, mint például a mikroszálas moppal történő takarítás.

A kutatás központjában a mop víz tartalmának hatékonysága, a mop szennymegtartó képessége és a tisztításhoz szükséges erő állt. Kerámia és linóleum felületről távolítottak el rászáradt kávé és zsírfoltot. Bár a különféle gyártmányú és típusú mikroszálas mopok eltérő módon viselkedtek, néhány általános konklúzió azért levonható.

Először is, a tisztítási hatékonyságot jelentősen befolyásolta a víz használata a mop mellett. Azaz: a nyirkos mikroszálas lapos mop gyorsabban és jobban eltávolította a rászáradt szennyeződést a száraz moppal szemben. Minél több vízet használtak, annál gyorsabb és tökéletesebb volt a szennyeződés eltávolítása. Azonban mindennek ára van: a nedves mop szennymegtartó képessége ugyanis csökken.

Optimális víztartalom
Eképpen az optimális víztartalom a mop, a szennyeződés és a padló típusának kombinációjától függ. A vízben oldódó szennyeződések esetén az optimális vízmennyiség tipikusan 160% és 240% között van. Más szóval: 160-240 gramm (vagy ml) vizet kell hozzáadni 100 gramm mophoz. A zsíros szennyeződések esetén a kevesebb víz jobb eredményre vezet: 120-160 gramm víz 100 gramm mophoz. Mindkét esetben ez nedvesebb attól, ahogy azt bárki is használná.

Fontos megjegyezni, hogy a mikroszálas lapos mop víztartalma alig van hatással arra, hogy milyen erővel lehet a moppal dolgozni. A legelső mikroszálas mopokat még nagyon nehezen lehetett a felületre nyomni nedves állapotban, azonban a mop szerkezetében végrehajtott fejlesztések révén a mai mopokkal mindig könnyen lehet dolgozni.

* VSR =
Vereniging Schoonmaak Research (Association for Cleaning Research)

forrás: European Cleaning Journal